Energiebesparing

Vele woningen hebben zonnepanelen om stroom om te wekken en zonnecollectoren om water te verwarmen. Waar daken geheel bedekt zijn met panelen wordt in de zomer en een deel van de lente en herfst stroom teruggeleverd aan het net. Het verbruik van gas en elektriciteit wordt dankzij een door bewoners opgezet monitoringsprogramma bijgehouden.

Voor de verwarming van de woningen is relatief weinig energie nodig. Bijna iedere woning heeft vloerverwarming en wandverwarming met water van zo'n veertig graden. Dit water wordt voor een groot deel van de wijk via een warmtenet geleverd. Het waterleidingenbedrijf zorgt voor dat warme water door gebruik te maken van temperatuurverschillen tussen het opgepompte grondwater en het koudere drinkwater na behandeling.

Toen de plannen voor Lanxmeer warden gemaakt, verbruikte een gemiddelde Nederlandse woning 80 GJ aan gas, elektriciteit (en stadsverwarming). De doelstelling voor Lanxmeer werd arbitrair op 40 GJ per huishouden gezet. Grotere huizen zouden extra voorzieningen moeten treffen om die doelstelling te halen. Dat lukt niet. Jaarlijks verbruik varieert van 40 GJ tot 70 GJ. Of dit te wijten is aan verkeerde berekeningen vooraf of door gedrag van bewoners blijft vooralsnog de vraag. Terug