Bewonersparticipatie

Lanxmeer staat bekend als 'ecowijk'. Vele woningen hebben inderdaad zonnepanelen en zonnecollectoren en een 'ecologische' uitstraling en ze liggen in een omgeving met veel groenaanplant. Dit maakt echter niet automatisch een fijne wijk om in te wonen. De mogelijkheid om die omgeving zelf vorm te geven doet dat wel.

Vele bewoners zijn betrokken geweest bij het maken van plannen voor de wijk. Ze hielpen bij het ontwerpen van de woningen en de stedenbouwkundige inrichting van de wijk. Dat komt niet vaak voor in Nederland. De gemeente trad op als projectontwikkelaar van de wijk en voor de eerste fasen als projectontwikkelaar van de woningen. In latere fasen hebben commerciŽle ontwikkelaars die taak overgenomen.

Bewoners hebben een grote stem in de inrichting en onderhoud van het openbaar groen. Daarvoor is de  Stichting Terra Bella opgericht. Zij beslissen welk deel ze zelf onderhouden en wat er uitbesteed wordt aan de gemeentelijke groendienst of commerciŽle bedrijven. Zelf grasmaaien en afvoeren (er zijn bijvoorbeeld zeisen aangeschaft) levert dus geld op en biedt de ontwikkeling van een natuurlijke omgeving meer kans.
Ook de verwilderde boomgaard in het midden van de wijk wordt door bewoners onderhouden. Het waterbedrijf dat de eigenaar is heeft gereedschappen geleverd om de boomgaard te restaureren. Sinds 2007 produceert de wijk haar eigen appelperensap en appelperenstroop. Nu de cider en Calvados nog.

Minder zichtbaar, maar minstens zo fanatiek zijn de inspanningen van bewoners om de stadsverwarmingsinstallatie van de huidige eigenaar over te nemen (zie ook het onderdeel  Samenleving).  Terug